İkinci El Eşya Alışverişinde Motivasyon Unsurları

27.03.2020
İkinci El Eşya Alışverişinde Motivasyon Unsurları

İkinci el eşya alışverişi motivasyon unsurları neler mi? Tabi ki bu herkesçe bilinin bir cevaptır ki tamamen duygusal unsurlar taşımasıdır. İkinci el eşya alışverişi ile ilgili en eski bilinen bir tarih 1300’lü yıllara dayanmaktadır. Bu dönemlerde alım gücü düşük olan bazı kesimlerin pahalı olan giysilere gücü yetmediğinden ve en şık en modern giysiler de giymek istediğinden ortaya çıkan bu alışveriş furyası geçmişten günümüzü çok çeşitli alternatifler kategoriler ile gelmiştir.

İkinci el eşya alışverişinde motivasyon unsurları sayesinde geçmişte kıyafet ile doğan bu furya günümüze kadar çok çeşitli alanlarda yaygınlaşmış ve günümüzde ikinci el eşya furyası çok geniş çapa sahip bir Pazar haline gelmiştir. Özellikle Amerika ve Avrupa için son yıllardaki en sade en sürdürülebilirlik tren unsuru haline gelmesi ile birlikte bizim ülkemizde de aynı şekilde ikinci el piyasasını arttırmıştır. İkinci el eşya ifadesi akıllarda pek çok ürün çeşitliliğini getirmektedir. Günümüzde aklınıza gelen her türlü ürünün ikinci el eşya olarak karşımıza çıkması da pek çok alım satım alanlarının ortaya çıkmasına vesile olmuştur.

İkinci el eşya alışverişinde motivasyon unsurları tüketici açısından bakıldığında işin içine farklı motivasyon unsurları girmektedir. Öncelikle birçok kişinin elinde bulunan fazlalık olarak nitelendirdiğimiz eşyaları elden çıkarma ile başlayan unsur ile birlikte bir de ekonomik nedenler de ağır basınca bu sektördeki hareketliliğin devamlı artış göstermesi de kaçınılmazdır. Tüketicilerin hem ihtiyacını karşılatacak hem de yeni bir şeyler için en minimum sermayeyi oluşturacak ikinci el eşya sektörüne merak ilgi her geçen gün artış yönünde ilerleme göstermektedir. Aslında ikinci el eşya olarak da sınıflandırabildiğimiz sahaflar da ilk baskıları barındıran, okunmuşluk hissini veren kim bilir hangi ellerden geçtiğini düşündürerek duygusal bir an yaşmasına vesile olan kitaplarla ilgili çok eski bir geçmişe sahip bir sektör olarak karşımıza çıkar.

İkinci el eşya alışverişinde motivasyon unsurları içerisinde hem maddi hem manevi tamamen duygusal olan bu alışveriş hem bir tutku hem bir haz duyuş hem de tasarruf olarak karşımıza çıkmaktadır.

Tümü