İkinci El Alım Satım

05.08.2022
İkinci El Alım Satım

İkinci el sektörü her geçen gün ilerleyen bir sektördür. İnsanlar alacakları bir şeyin sıfırını almaktansa ikinci elini almayı tercih etmektedirler. Çünkü ikinci el eşyalar sıfır eşyalardan daha ucuza bulunabilmektedir. Kimi ikinci el eşyalar sıfırından farksız bir şekilde olmaktadır. Çünkü bir iki kere kullanılıp hevesi alınmış ve daha sonrasında bir köşede durmaması için satışa çıkarılmışlardır. Bu da ikinci ele olan ilgiyi arttırmaktadır.

İkinci el kitap alım satımı diğer eşyalardan biraz farklı şekilde işlemektedir. Diğer eşyalarda yeniye yakın durumda olması eşyaya isteği arttırırken, kitap alım satımında ise bu tam tersi olabilmektedir. Kimi kitap alıcısı aldığı kitapta yaşanmışlıkları görmek istemektedir. Bu yüzden eski kitaplar istemektedirler. Özellikle ilk basımlar ikinci el kitap alıcıları için oldukça değerli olmaktadır. İkinci el olsa da bu kitapların fiyatları oldukça fazla olmaktadır.

İkinci el kitap alım satımına karşı iki farklı bakış açısı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi ikinci el kitapları sevenlerden oluşmaktadır. Bu kişiler dediğimiz gibi yaşanmışlıkları sevmektedir. İkinci el kitabı ellerine aldıklarında o kitabın eski okuyucularının hayatlarıyla ilgili düşler kurmayı, tahminlerde bulunmayı sevmektedirler. Bu kişiler özellikle sahaflardan çıkmamaktadır.

Bir diğer bakış açısı ise ikinci el kitaplardan nefret edenler tarafından oluşturulmuş bir bakış açısıdır. Bu kişiler kitaplarını sıfır almayı sevmektedirler. İkinci el kitapların nerede, ne şekillerde okunduğu hakkında tahmin yürütmek onların midesini bulandırmaktadır. Bu tahminler genelde kötü ve pis tahminler olmaktadır. Bu yüzden ilk kullanıcı olmak isterler. Sahaflardan içeri dahi girmezler ve bu tarz yerlerin mikrop dolu olduğuna inanırlar.

İki bakış açısı da birbirine çok zır bakış açılarıdır. Bu ikisinin ortası çok nadir şekilde bulunmaktadır. İkinci el kitaplar ya çok sevilmekte ya da nefret edilmektedir.

Bir başka tarafından bakacak olursak bir de ikinci el kitap satımı bulunmaktadır. Bu kitaplar eğer bir sahaf ve benzeri bir yere götürülürse eğer ederinden çok ucuza satılacaklardır. Ne yazık ki bu tarz yerler kitabın kalitesine değil de kilosuna bakmaktadır ve kilo başına çok az miktar ücret ödemektedir. Fakat ikinci bir seçenek olarak online satış kullanılabilmektedir. Bu şekilde müşteri bulmak daha zor olsa da kitaplar ederinde satılacaktır.  



Tümü