Spot Eşya Fiyatları Neye Göre Belirleniyor?

22.04.2022
Spot Eşya Fiyatları Neye Göre Belirleniyor?

İkinci el ürün ya da sıfır bir nitelik taşıyan spot eşya almak istiyor iseniz ya da satmak istiyor iseniz bunların bazı kriterlerini bilmeniz gerekir. Bu bu kriterlerden bazılarına birlikte göz atalım:

  • Satacağınız ve alacağınız spot eşyaların küçük ya da büyük herhangi bir arızası olup olmadığına bakılması gerekiliyor.
  • Markasının ve kalitesinin ne olduğu araştırılarak öğrenilmesi gerekilir.
  • Nasıl çalışılması gerektiğini ve çalışma sisteminin iyice öğrenilip araştırılıp alınması gereklidir.
  • Bu spot eşyanın türünün ne olduğu belirlenmesi gerekir yani örneğin bu eşya elektrikli bir eşya mı yoksa beyaz eşya mı gibi tür ayrımı yapılarak eşyanın sınıfını bulmak gerekir.
  • Aşağı yukarı ürünün ne bütçelerinde olduğu belirlenir ve bizim bu ürüne verebileceğimiz en fazla fiyat aralığı belirlenerek o ürünü alıp alamayacağımıza karar verilmelidir vb. Gibi spot eşya hakkında bilmemiz ve belirlememiz gereken bazı kurallar bunlardır.

Bu kriterlere göre bir ürünü alım yapılıp yapılmayacağına karar verilir. Eğer şartlara ve kriterlere uyguluyor ise alım yapılır ama kafanıza yatmıyor ise alım yapılmayarak başka yerlere bakılır veya daha sonralara erteleme olur.

Bu spot eşyalar da genellikle ev eşyası olan beyaz eşyalar ya da herhangi bir koltuk gibi ürünler alınmaktadır. Çünkü piyasaya yeni sürülen sıfır ürünler daha pahalı olduğundan dolayı spot ürünleri tercih etmek daha doğru ve mantıklı görülmektedir. Ev eşyası dedik ama spot ürünler sadece ev eşyasından sınırlı değildir gümüş, plak gibi kişiye özel eşyaların da spotu bulunması mümkün olmaktadır ve aslında bu ürünlerde sıfır ürünlere göre daha ucuz satılmaktadır.

Spot ürünleri tercih ettiğiniz takdirde ise  nakliye ve taşıması satıcı tarafından temin edilmeli ve ücreti onlar tarafından karşılanmalıdır. Alıcı bu tür nakliye ve taşıma ücreti vermemeli. Eğer satıcı alıcının ödemesi gerektiğini söylüyor ise alıcı kabul etmeyerek ya ürünü almaktan vazgeçmelidir ya da satıcının karşılaması gerektiğini talep ederek kararından caydırması gerekmektedir. Çünkü nakliye ve taşıma ücreti satıcı tarafından ödenmesi gerektiği herkes tarafından doğru kabul edilmektedir.

Tümü